Episode 132

Hur man svarvar en örn

00:00:00
/
00:44:07

11 October 2022

44 mins 7 secs

Your Hosts
Tags

About this Episode

FATTAR DU POÄNGEN? Hur poängsätter man egentligen whisky när allt under 70 poäng är vidrig smörja? Vi fortsätter via ett "köp Malt Whisky Yearbook" vidare till en ekstav i en flaska Fary Lochan, destilleriet Glasgow destillery och landar i veckans ord weeping. Lyssna och gråt.

Vad var det i glaset?
Jeroen pratade om den här som han inte hade i glaset:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/71038/craigellachie-2003-ct
Mathias hade Ardnamurchans första whisky, AD 847.WK.495.P.837292739494842 eller vad den nu hette… Jo, AD/09.20:01. Såhär tyckte David:
https://tjederswhisky.se/ardnamurchan-ad09-20-01/
David hade Spearhead, en god whisky man skulle kunna prata länge om. Den är gjord på 100% mältat korn men är kolonndestillerad och måste därför enligt den skotska reglerna räkna som single grain, inte single malt. Den hette tidigare Loch Lomond single grain whisky. Här finns den på Systembolaget:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/spearhead-5563101/

Poängsätta whisky
Thomas Øhrbom verkar inte köra på separata betyg på doft smak eftersmak; mindes David fel kanske?
https://www.whiskysaga.com/
Tone Skavhaug på The Ladies’ share kör på separata betyg på whiskyns delar, som Mathias var inne på:
http://www.theladiesshare.com/
Henrik Aflodals The Spirits News:
https://spiritsnews.se/
Det här med whiskyhjul har vi i En trea whisky tydligen pratat om i två olika avsnitt – lyssna och följ en miljon länkar där om ni vill:
https://www.entreawhisky.se/110
https://www.entreawhisky.se/58
scothwhisky.coms ”Tasting by numbers” av Dave Broom, 5/7 2017:
https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/15105/tasting-by-numbers/
Serge Valentin resonerar liiiiiite om det där med hundrapoängskalan här:
http://www.whiskyfun.com/faq.html
Angus MacRaild är bra:
https://whiskysponge.com/2015/11/23/settling-the-score/
Den här texten utgör en intressant genomgång och en hel del vettig kritik:
https://www.jasonbstanding.com/2018/09/grading-whiskies-out-of-100-a-composte/
Som alltid finns det vettiga resonemang från Andrew Derbidge, inte minst ”My advice instead is to focus not on the score, but on the tasting notes.”
https://www.whiskyandwisdom.com/scoring-whisky-does-it-really-add-up/
Invändningar mot användandet av poäng överhuvudtaget från David, skrivet 2015:
https://tjederswhisky.se/varfor-jag-inte-satter-poang-pa-whisky/
Några andra texter (där några genom sina förklaringar av vad de menar med sina poäng oavsiktligt också visar hur godtycklig skalan är):
https://thewhiskeyjug.com/how-to-score-whiskey/
http://meademule.com/2018/07/17/rethinking-the-100-point-grading-scale/
https://modernthirst.com/home/scoring-system/
https://thewhiskylounge.com/grading-whiskies-out-of-100-doesnt-work/
http://www.dramming.com/2009/11/03/how-to-rate-whisky-part-3-of-3-scoring/
Whisky Weeklys resonemang hittar ni här:
https://whiskyweekly.se/whisky-weeklys-100-poangsskala/501/

Fary Lochan och ekstaven
David hittar banne mig inte videon med Ralfy och ekstaven! Här är iallafall Ralfys kanal:
https://www.youtube.com/user/ralfystuff/videos

Den nya Malt whisky yearbook är här!
https://www.maltwhiskyyearbook.com/

Veckans destilleri: Glasgow distillery
https://www.glasgowdistillery.com/

Big Country som får elgitarrer att låta som säckpipor:
https://en.wikipedia.org/wiki/Big_Country

Veckans ord: weeping
https://whatispiping.com/distillation-column-flooding-weeping-entrainment/
https://www.aiche.org/academy/videos/weeping-distillation-column
https://www.quora.com/What-is-the-meaning-of-weeping-in-distillation


Här når du oss:

En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960