En trea whisky

Episode Archive

Episode Archive

261 episodes of En trea whisky since the first episode, which aired on 28 March 2020.

  • 260: Inte helt hundra

    14 October 2025  |  34 mins 25 secs
    hundrapoängsskalan, ondjaba, whiskynörden

    MEN VAD FAN FRIDA. Mathias släpper inte taget – vi tar ett nappatag med den gamla hatkärleken 100-poängsskalan. I praktiken används 25 av de 100 stegen men om namibiska Ondjaba säger David: "Jag säger som Julius Ceasar ska ha sagt när de satte den första kniven i honom: det här är ju våld. 12 poäng." Men egentligen ska han ju inte skriva poäng?
    Vi pratar high graders, low graders, poängkorruption, objektivitet och godtycklighet. Och minns Neunundneunzig mændelmæssenæsse.

  • 259: Filmisen med Bowmores skärningspunkter

    30 September 2025  |  28 mins 33 secs
    filmisar, finlaggan, hur klarar man större mässa eller provning, skärningspunkter

    JAG BYTER DIN BOWMORE-FILMIS.
    Mathias gör en bottle kill som nästan blir ett slags lustmord. Vila i frid, Finlaggan. Hur klarar man egentligen en större provning eller en mässa? Sova dåligt, inte äta och jobba på stress? Eller finns det bättre sätt? Spotta eller hälla ut, men mer?
    Ni trodde vi var klara, men David kan inte släppa taget om skärningspunkterna. Han kan skärningspunkterna från Caol Ila i huvudet – men hur mycket säger det om spriten? Är det facit, eller är våra filmisar värdelösa?
    Sen ska David hälla Ardnamurchan på katten.

  • 258: Jäkligt fin handsprit

    23 September 2025  |  37 mins 52 secs
    allt om skärningspunkter, heel-slaying, veckans destilleri 12" remix: fettercairn

    DET VAR SKIVBOLAGSDIREKTÖRENS FEL! Mathias mår som han förtjänar, men Håkan Hellström och Svenska Eldvatten är glada. Vi plockar fram världens minsta fiol närmar oss heel-slaying på Kilkerran 16 och pratar skärningspunkter istället. Högt? lågt? Rökig malt som gör rökig whisky? Här är alla svar! Kommer ni ihåg veckans destilleri? Nu kör vi en rejäl genomgång av fina, feta Fettercairn. En gång uselt, men hur är det idag?

  • 257: Från ax till fylla 25: Äpple, betong och brödduva

    16 September 2025  |  35 mins 9 secs
    dags för fylla, rätt glas, virvlat vatten, äcklig blended, årets motarbetare

    ÅRETS MOTARBETARE. Mathias aspirerar på att vara surgubbe, men lyckas bara sådär. David dubbeldrammar två äckliga blended.
    Äntligen dags för fylla! Eller åtminstone att smaka på whiskyn! Hur häller du upp din dram? Vilka glas? Har du rumstempererat vattnet eller virvlat det? Har du samma glas och fyllt dem lika mycket? Jamen skål då!

  • 256: Från ax till fylla 24 – Smutstvätt, kartong och Karl Johan

    9 September 2025  |  37 mins 46 secs
    buteljering, från ax till fylla, glas, obe

    OCH DU TRODDE GLAS VAR HÅRT? Nu snackar vi buteljering och OBE, Old Bottle Effect är bara förrätten. Glas må kännas hårt, men enligt Davids källor förändras det också över tid och kan påverka whiskyn. Så lägg till smaken av gammalt glas i din provningspalett!

  • 255: Från ax till fylla 23 – Istället för förvirring – Caol Ila 12

    2 September 2025  |  40 mins
    annelie huczkowski, bob hund, kylfiltrering, malt med mummelbyxor, scilly spirit

    VAR NÅGON OCH SÅG BOB HUND? David går på eget korståg mot en svensk rockgrupp och tejpar gaffatejp i pannan i någon slags protest. Jeroen, han bara svamlar och säger fel. Vi läser lyssnarvykort och pratar flaskor i form av tyska handgranater. Dessutom: tips om en ny, svensk whiskypodd och lite mer ingående snack om kylfiltrering. Huka er, lipider!

  • 254: Semesterskallarnas sammansvärjning

    26 August 2025  |  37 mins 48 secs
    buteljering, från ax till fylla, kilkerran 16, kylfiltrering

    PUTÄLL PÅ ER, GREVAR OCH BARONER. Tro inte att vår "Från ax till fylla"-serie är över. Nu ska här buteljeras! Men vad spelar flaskornas form för roll? Eller färg? Eller luft? Och vad är New Bottle effect? Precis så nördigt som vanligt alltså.

  • 253: Glass och ballonger feat. Sara Larsson

    19 August 2025  |  45 mins 57 secs
    high coast whisky, lär barn dricka whisky, sara larsson

    Vi träffar High Coasts fatförsäljningschef Sara Larsson och får ett snack om hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch, hur man lär sina barn dricka whisky och annat matnyttigt. Häng med!

  • 252: På scen med Andrew Laing

    12 August 2025  |  52 mins 58 secs
    andrew laing, ardnahoe distillery, high coast whisky festival 2025, hunter laing

    REGNET BARA ÖSER NER. Men vi står under tak på High Coast Whisky Festival och snackar med Andrew Laing. Förutom att vara en av de ansvariga på oberoende buteljeraren Hunter Laing – med anor från 1940-talet – har han även varit med och byggt upp Islay-destilleriet Ardnahoe. Plats på scen för ETW och Andrew Laing!

  • 251: Från ax till fylla 21: Live med Lars Karlsson på High Coast

    8 July 2025  |  35 mins 11 secs
    från ax till fylla, high coast whisky, lars karlsson

    Vi träffar ingen mindre än Lars Karlsson, blender på High coast whisky. Hur blandar man whisky från scratch? Vilka kombinationer blir bra och vilka blir äckliga? Är mordhot en del av arbetsbeskrivningen? Ska vattnet till whiskyn vara varmt eller kallt? Så många frågor som får svar!

  • 250: Från ax till fylla 20: Angus med sugröret

    1 July 2025  |  36 mins 40 secs
    blandning, från ax till fylla, lagring

    ASGAMEN KRAXAR KORT OM GIFTERMÅL. Och blandningen står för dörren. I gränslandet mellan lagring och blandning av whisky ligger marrying. Man gör båda! Finns inte giftastycke får Angus komma med sugröret och blåsa lite bubblor genom spriten. Och David andas in hela änglakören på Springbank.

  • 249: Från ax till fylla 19: Eurythmics-gitarristen på Balvenie

    24 June 2025  |  30 mins 41 secs
    från ax till fylla, procent trä eller sprit i lagring, re-racking

    VI KALLAR DET MANLIG VÄNSKAP. Jeroen dricker gammalt, Mathias dricker fatstarkt och David fegar ut med något nedvattnat jolm i glaset.

    Vi avslutar lagringskapitlet med att dissa procenten: det går inte att säga att 80 procent smak kommer från faten. Därmed ställer vi oss frågan: vad är viktigast – spriten eller faten? Vi snackar re-racking, sherrybomber och fläsk.