Episode 139
Kantareller, avgaser och rooibos
29 November 2022
39 mins 43 secs
Tags
About this Episode
COMPUTER SAYS NO. Vi dyker rakt in i en veritabel karateduell om hur man uttalar ”Hakushu”. Gänget pratar mer om fatfyllning och hur gör man när man inte har råd att öppna flaskan? Bonus: smaknoter man INTE gillar. Veckans destilleri är Amrut. En runda plump, nån?
Wi-Fi och Maslows behovskurva:
https://www.joineduphealth.net/blog/is-wifi-an-inate-need
Vad var det i glaset?
David körde två Longrow 18, buteljerade 2016 respektive 2018:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/111830/longrow-18-year-old
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/81670/longrow-18-year-old
Mathias pimplade denna Port Charlotte från privatfat:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/125619/port-charlotte-2004
Jeroen söp upp mer av Lars Cederbros samples, närmare bestämt Ohishi sherry cask:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/ohishi-4094601/
Just den på 42,3% finns inte i whiskybase men där finns ett par andra liknande:
https://www.whiskybase.com/search?q=ohishi+sherry
Hur uttalas Hakushu egentligen?
Personen YYY på youtube säger ju Hack-shoo iallafall…? David spelade upp introt från den här videon i polemik mot Martin Linder, vår man i Japan:
https://www.youtube.com/watch?v=pZZAN6zCUv0
Mer om fatfyllningsstyrka!
OLA kan man läsa om till exempel här:
https://www.marklittler.com/8-things-to-know-before-you-buy-a-cask/
Det finns också RLA, regauged litres of alcohol, som gäller när man mätt både alkoholhalt och mängd i ett givet fat…
Smaknoter på sådant en inte gillar?
Det här med Aflodal och bajs tog David tydligen upp även i avsnitt 45. Det Aflodal skrev var: ”Sin vana trogen är Talisker-nosen stum. Det luktar parfym och jordiga bajstoner, vädring släpper ut böcklingpastej. Väldigt attraktivt.” Underbart!
https://spiritsnews.se/single-malts-of-westeros/
Davids smaknoter på ung jätterökig Kilkerran är inte sådant man normalt kanske skulle uppskatta i mat:
https://tjederswhisky.se/kilkerran-heavily-peated-batch-2/
”Jag har inte råd att öppna den…”
Hur tänker ni lyssnare om detta månne? Vi är mycket nyfikna!
Veckans destilleri: Amrut
Hemsida:
https://www.amrutdistilleries.com/
Destilleriet grundades 1948 men man började inte göra maltwhisky förrän på 1980-talet så där hade David fel. Däremot var han helt rätt ute vad gällde produktionsmängder faktiskt!
Läs gärna också Uday Balajis text om Amrut:
https://www.thewhiskyadvisor.com/post/amrutdistillery
Amrut Intermediate Sherry:
https://tjederswhisky.se/amrut-intermediate-sherry/
whisky.coms destilleripresentation är sevärd:
https://www.youtube.com/watch?v=EaoyI-uys4E
Här når du oss:
En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960