Episode 22

En fantastisk doft av havsaborre

00:00:00
/
00:38:56

25 August 2020

38 mins 56 secs

Your Hosts
Tags

About this Episode

Vad har era poddare i glaset ikväll? Det, och varför en hel svärm destillerier startade 1820-kallt får ni svar på ikväll. Veckans destilleri är Pulteney och vi går till botten med 100-poängsskalan.

Varför är så många destillerier grundade 1824?
Vi hittar tyvärr ingen riktigt bra onlinereferens för hur viktig denna lag var, så det får bli att ge tips om två böcker om whiskyns historia istället: Charles MacLeans Whisky: A liquid history och Moss & Humes The making of Scotch whisky: a history of the Scotch whisky distilling industry.
”The Scotch whisky distillery timeline” på nedlagda bloggen Dramming hittar du här (inte uppdaterad sedan den lades upp 2013):
http://www.dramming.com/2013/09/01/the-scotch-whisky-distillery-timeline/

Om du vill titta på själva lagtexten (vi varnar för längden på texten), gå till The Statutes of the United Kingdom of Great Britain and Ireland, 4 George IV. 1823 (London: His Majesty’s Statute and Law Printers, 1823). Den finns på Google Books här:
https://books.google.se/books?id=wLcuAAAAIAAJ&printsec=frontcover&hl=sv&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
Sidorna 833–883 innehåller Excise Act 1823.

Old Pulteney
https://www.oldpulteney.com/
Artonåringen kostar orimliga 1200 kronor (minus en spänn). Orimliga för att tiderna vi lever i är orimliga vad gäller whiskypriser. Men god är den:
https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/old-pulteney-single-malt-1162901
Annars är den vanliga tolvåringen en klassisk lättdrucken och betydligt billigare singelmalt. Ja, och NAS-aren Huddart är ju bra. Och…

Änglarnas Andel
Frida Birkehede som var stipendiat på Pulteney samtidigt som David.
https://www.anglarnasandel.se/?lang=sv

Hundrapoängskalan
scothwhisky.coms ”Tasting by numbers” av Dave Broom, 5/7 2017:
https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/15105/tasting-by-numbers/
Serge Valentin resonerar liiiiiite om det där med hundrapoängskalan här:
http://www.whiskyfun.com/faq.html
Angus MacRaild tar upp det där med poäng på whisky här:
https://whiskysponge.com/2015/11/23/settling-the-score/
Den här texten utgör en intressant genomgång och en hel del vettig kritik:
https://www.jasonbstanding.com/2018/09/grading-whiskies-out-of-100-a-composte/
Som alltid finns det vettiga resonemang från Andrew Derbidge, inte minst ”My advice instead is to focus not on the score, but on the tasting notes.”
https://www.whiskyandwisdom.com/scoring-whisky-does-it-really-add-up/
Invändningar mot användandet av poäng överhuvudtaget från mig, skrivet 2015:
https://tjederswhisky.se/varfor-jag-inte-satter-poang-pa-whisky/
Tone & Marte på The Ladies Share
http://www.theladiesshare.com/
Några andra texter (där några genom sina förklaringar av vad de menar med sina poäng oavsiktligt också visar hur godtycklig skalan är):
https://thewhiskeyjug.com/how-to-score-whiskey/
http://meademule.com/2018/07/17/rethinking-the-100-point-grading-scale/
https://modernthirst.com/home/scoring-system/
https://thewhiskylounge.com/grading-whiskies-out-of-100-doesnt-work/
http://www.dramming.com/2009/11/03/how-to-rate-whisky-part-3-of-3-scoring/

Notera att ingen, vad jag vet, förklarar skillnaden mellan varje poäng som ligger mellan säg 85–95, där typ 80% av alla whiskies brukar landa. Att ge korta beskrivningar av skillnaden mellan 70–79, 80–89 och 90– säger ju absolut ingenting om skillnaden mellan säg 84 och 88, som i praktiken är viktig.

Bonusbild på Dragon Horse Whisky från https://www.whisky-online.com


Här når du oss:

En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se