Episode 28

Marmite och fågelskit

00:00:00
/
00:33:29

6 October 2020

33 mins 29 secs

Your Hosts
Tags

About this Episode

Vad är godast? Newmake eller det Brittiska imperiets favorit-smörgåspålägg Marmite – gjort på jästrester? Era poddare är INTE överens! Dessutom: uppdatering kring sexismen i whiskybranchen, en liten, puffig passus om jäst samt ett destilleribesök på Dallas Dhu. Den du!

Vad vi hade i glaset
Hazelburn Rundlets & Kilderkins:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/51516/hazelburn-rundlets-kilderkins
High Coasts många 63 på sin whisky 63:
https://highcoastwhisky.se/produkter/sixty-three/
Millstone American oak 10 YO finns liksom 63 på Bolaget:
https://www.systembolaget.se/dryck/sprit/millstone-american-oak-8570501

Marmite
https://en.wikipedia.org/wiki/Marmite

Sexismen i whiskybranschen
http://tjederswhisky.se/sexism-in-whisky-looking-beyond-mr-murray/
Tre svenska destillerier (High Coast, Mackmyra och Spirit of Hven) om sexismen och herr Murray: http://tjederswhisky.se/high-coast-mackmyra-och-spirit-of-hven-om-sexism-och-herr-murray/
Whiskysponge har skrivit en skämttext, en bra allvarlig text, och en sarkastisk text om genusblinda karlar i och Serge Valentins ragequittande från FB-gruppen Malt maniacs & friends:
https://whiskysponge.com/2020/09/21/jim-murray-still-a-virgin/
https://whiskysponge.com/2020/09/22/some-final-thoughts-on-murraygate/
https://whiskysponge.com/2020/09/29/malt-maniacs-and-friends-to-loose-malt-and-and-friends/

Jäst
Några artiklar på scotchwhisky.com reder ut detta väl:
https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/15315/does-yeast-affect-the-flavour-of-whisky/
https://scotchwhisky.com/magazine/features/22834/is-yeast-whisky-s-new-frontier-of-flavour/
https://scotchwhisky.com/magazine/features/27158/why-scotch-distillers-are-playing-with-yeast/
https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/8560/baffled-by-yeast/
Specialaren som Glenmorangie släppte heter Allta:
https://www.glenmorangie.com/en-int/our-whiskies/Allta-2019
Lumsdens titel är förresten ”Director of Distilling, Whisky Creation & Whisky Stocks” och inget annat. Den där märkliga titeln med whisky outreach som David chansade på tillhör Nick Morgan på Diageo minsann: han är något så annorlunda som Head of whisky outreach. Jojo minsann!

Kolla också in denna vad gäller jäst: https://daily.sevenfifty.com/how-distillers-use-yeast-to-influence-character-in-spirits/
Och denna: http://www.spiritedbiz.com/yeast-rising-distillers-are-rediscovering-the-role-unique-yeast-strains-can-play-in-flavor-differentiation/

Dallas Dhu

https://www.whisky.com/whisky-database/distilleries/details/dallas-dhu.html
https://www.smws.com/dallas-dhu-distillery
Är detta hemsidan för museet?
https://www.historicenvironment.scot/visit-a-place/places/dallas-dhu-historic-distillery/
Om detta med (en av flera) omgångar då det pratats om återstartande:
https://www.thespiritsbusiness.com/2018/08/goverment-seeking-investment-to-reopen-dallas-dhu/


Här når du oss:

En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se