Episode 45

Islaygräs och fårskit

00:00:00
/
00:31:01

2 February 2021

31 mins 1 sec

Your Hosts
Tags

About this Episode

Det viktiga 45:e avsnittet ägnas till stor del åt torv. Så skördas torven, så torkas den och så eldar man upp den. Vi bekantar oss sedan närmare med kölnan innan vi landar i Göteborgsdestilleriet (?) Strathmill.

Vad var det i glaset
Earl Grey:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Earl_Grey
Zippin cask strength från Selected Malts kostade bara 596 kronor, tacknämligen i denna tid för en bra whisky. Tyvärr slutsåld.
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/zippin-8224902/
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/173404/zippin-blended-malt-scotch-whisky
Glenmorangie Original:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/glenmorangie-41701/

De där 16 men of Tain
Förbered dig att dränkas i marknadsföringsblaj:
https://www.planetwhiskies.com/latest_whisky_news/glenmorangie_distillery_whisky_news_press.html
Låten 16 tons som varken Mathias eller Jeroen kopplade till:
https://www.youtube.com/watch?v=RRh0QiXyZSk

Torv
OK, vi går ut hårt:
Harrison, Barry, Joanne Ellis, David Broadhurst, Ken Reid, Royston Goodacre & Fergus G. Priest, ”Differentiation of peats used in the preparation of malt for Scotch whisky production using Fourier transform infrared spectroscopy”, Journal of the Institute of Brewing 112 (2006), nr. 4, s. 333–339:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdfdirect/10.1002/j.2050-0416.2006.tb00739.x
…och fortsätter än värre, som om någon därute kommer jaga denna gamla antologi (men texten är jätteintressant):
Swan, James S. och David Howie, ”Compounds influencing peatiness in Scotch malt whisky flabour”, i Lalli Nykänen och Pekka Lehtonen, red., Flavour research of alcoholic beverages: Instrumental and sensory analysis: Proceedings of the Alko Symposium on flavour research of alcoholic beverages, June 13–15, 1984, Helsinki, Finland (Helsingfors: Foundation for Biotechnical and Industrial Fermentation Research, 1984), s. 279–290.

Det är svårt att prata torv utan att prata fenoler (vi undgick den grejen). Tur då att Matthew Fergusson-Stewart har skrivit denna text:

”The magic and mayhem of whisky phenols – A short discussion”, 29/8 2016: https://www.facebook.com/WhiskyMolecules/posts/1202076453177654

Ovanpå detta dubbeltipsar vi om länkar som fanns med till förra avsnittet:

Två texter av Dave Broom:
https://scotchwhisky.com/magazine/features/9292/peat-terroir-and-its-impact-on-whisky/
https://scotchwhisky.com/magazine/features/9293/phenol-fables-peat-s-secrets-uncovered/
Andrew Derbidge:
https://www.whiskyandwisdom.com/the-complete-guide-to-peat-and-peated-whisky/
Har ni Malt whisky yearbook 2016 hemma? Läs om Johnny McCormicks text ”Turf’s up” vetja!

Teemu Strengell på fantastiska gamla bloggen Whisky Science:
http://whiskyscience.blogspot.se/2011/02/peat.html
http://whiskyscience.blogspot.se/2011/05/peat-terroir.html

Aflodals smaknot med bajs
"Sin vana trogen är Talisker-nosen stum. Det luktar parfym och jordiga bajstoner, vädring släpper ut böcklingpastej. Väldigt attraktivt."
https://spiritsnews.se/single-malts-of-westeros/

Strathmill
Destilleriet grundades 1891 så David var åt rätt håll. Och nog fan ligger destilleriet i Speyside, om än nära gränsen till Highland öster om Speyside! Och de har en kapacitet på 2,6 miljoner liter ren sprit om året, men kokar 2 miljoner liter. Och visst är det just J&B som destilleriets whisky landar i, först och främst.
Hemsida:
https://www.malts.com/en-row/brands/strathmill

Det här med kölna då
Wisniewski, Ian, ”A view to a kiln”, Whisky Magazine 56 (2006): https://whiskymag.com/story/a-view-to-a-kiln

Kolla in dessa tre videor så är du typ kungen av whisky:
https://www.youtube.com/watch?v=POLudcOaPb4
https://www.youtube.com/watch?v=6hL8L8rnmfw
https://www.youtube.com/watch?v=kNW2TJAQrCE (hoppa lite framåt för att landa i kölnan)

Allt om mältning, där även kölna ingår:
http://tjederswhisky.se/ur-bokmanus-maltning/

…och så hur proffsen gör: tio minuter synnerligen pedagogiska förklaringar om mältning i Port Ellen Maltings, med en liten bit från en kölna:

https://www.youtube.com/watch?v=rVIBCv5X1OM

https://www.diffordsguide.com/g/1168/single-malt-scotch-whisky-production/malting

Kölna utifrån, Dalwhinnie distillery. Foto: David May
Dalwhinnie Distillery, Dalwhinnie, Scotland


Här når du oss:

En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se