Episode 53

En högtryckstvätt med sherry

00:00:00
/
00:36:36

30 March 2021

36 mins 36 secs

Your Hosts
Tags

About this Episode

Vi pratar psycho lemon-te, Sambuca snort shots men framför allt om sherryfat. Var de bättre förr? Vad är ett äkta sherryfat? Här får du svaren! Dessutom: Beading och sherrybombsdestilleriet GlenDronach.

Vad var det i glaset?
Den här gången var det kaffe och grönt te (Psycho Lemon, som faktiskt på riktigt svajar i batcherna!).

Det där med sherryfat
Sherryns historia och lär dig mer om hur de olika sorternas sherry görs, två bra böcker:
Baiocchi, Talia, Sherry: A modern guide to the wine-world’s best-kept secret (Berkeley: Ten Speed Press, 2014).
Jeffs, Julian, Sherry (första upplagan 1961; finns i många upplagor och nytryck sedan dess, David håller på och läser den senaste upplagan utgiven 2019 i detta nu).

Om du vill få lite snabb koll på de olika sorternas sherry, spana in den här videon av det underbara artistnamnet Sherrykärringen:
https://www.youtube.com/watch?v=yoAfSMt64yA

Två mycket bra texter om sherryfat och whiskyindustrin:
Devereaux, Jordan, ”Why Sherry bodegas and whisky distillers want very different casks”, 9/10 2014:
http://cocktailchem.blogspot.com/2014/10/why-sherry-bodegas-and-whisky.html
Luyten, Ruben, ”Sherry casks in the whisky industry”, odaterad text: https://www.whiskynotes.be/sherry-casks-in-the-whisky-industry.pdf?pdf

Det där med paxarette som vi bara touchade är en hel värld i sig själv:
van Meersbergen, Michel, ”Paxarete, the unloved saviour of sherry casks?”, Malt maniacs E-pistle 2007/050:
http://www.maltmaniacs.net/e-pistle-2007050-paxarete-the-unloved-saviour-of-sherry-casks/
The whisky professor (alias), ”The history of paxarette and Scotch whisky”, 1/7 2019: https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/26246/the-history-of-paxarette-and-scotch-whisky/
Lite svår att få tag på men denna text är för de riktigt übernördiga vad gäller paxarette:
Philp, J. M., ”Cask quality and warehouse conditions”, i J. R. Piggott, R. Sharp & R. E. B. Duncan, red., The science and technology of whiskies (Harlow: Longman Scientific & Technical, 1989), s. 264–294.

Och så en referens för dig som vill gå above and beyond i nördighet: en text från 1906 där det debatteras en del om fejkade sherryfat – det verkar som att sherryfaten alltid var mer äkta förr…! Läs själv här bara:
Haldane, F. F., ”Casks: their manufacture and treatment”, Journal of the Institute of Brewing 12 (1906), s. 688–711. Nedladdningsbar här:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/j.2050-0416.1906.tb06434.x

Podden "Dela en flaska" med Alf Tumble och Petter
https://poddtoppen.se/podcast/1439414408/dela-en-flaska-med-alf-petter

Beading
Enligt Charles MacLean ska kvardröjande bubblor också peka mot viss ålder på whiskyn minsann:
https://www.youtube.com/watch?v=x_WDNHyfsOQ
Se också denna av den ovannämnda The whisky professor:
https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/25708/what-are-legs-doing-in-my-whisky/
David började prata om saker som ben (ibland kallade tårar) men det har alltså inte med beading att göra.
Kolla några sköna jänkare med helt rätt twääääääääng koka moonshine och titta på bubblor här:
https://www.youtube.com/watch?v=UpybL1kBWqM
https://www.youtube.com/watch?v=8i6Wmn-oFn0
https://www.youtube.com/watch?v=svNwR6U6r7M

Glendronach
Hemsida: https://www.glendronachdistillery.com/
David hade rätt med åren 1996–2002 och produktionsstoppet. Lite resonemang kring vad detta betyder för åldern på olika buteljeringar kan man läsa om här:
https://wordsofwhisky.com/glendronach-is-a-lot-older-than-the-label-says/

Och här lite om deras bruk av fatnummer:
https://myannoyingopinions.com/2014/02/14/glendronach-confusion-single-cask/
https://myannoyingopinions.com/2014/03/23/glendronach-single-casks-revisited/

2005-07-27 005 Glendronach Distillery Glendronach Distillery
Foto: Martyn Jenkins, https://flickr.com/photos/martynjenkins/


Här når du oss:

En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se