Episode 83

Alla heter Glenn i Campbeltown

00:00:00
/
00:34:17

2 November 2021

34 mins 17 secs

Your Hosts
Tags

About this Episode

Parfym eller sprit? Dyr eller billig whisky? Vi pratar både om High Coasts 10-åring och Glenlivets 80 yo. Men också om anrika destilleriet Glen Scotia, hur man utför en perfekt blank run och en kort men intensiv träff med Arga surgubben. Flaskdesign för miljonen – bra eller anus?

Ja, hur många bultar är det egentligen i Ölandsbron? Här är facit:
https://www.facebook.com/watch/?v=1444741522496453
Här kan du köpa lite olika sorters Ölandstok:
https://www.granngarden.se/tradgard/vaxter/hackplantor/olandstok

Vad var det i glaset?
Mathias pimplade rödtjut, David Arran 25 YO och Jeroen tog en Longmorn 16.

Den där svindyra whiskyn då…
Lite om whiskyn från Gordon & MacPhail:
https://www.gordonandmacphail.com/generations/#
…inklusive en film från dem:
https://www.gordonandmacphail.com/generations/?vidid=sSoAVR_8JFc
Importören Symposions information om flaskan:
https://www.symposionhot.com/2021/10/27/generations-glenlivet-80-years-old/
Och så lite mer kring denna omtalade whisky då:
https://www.alltomwhisky.se/2021/10/varldens-dyraste-whisky-billig-i-sverige/
https://www.alltomwhisky.se/2021/10/vi-var-dar-allt-om-whisky-i-tv4-nyhetsmorgon/
Från nyhetsmorgon, TV4 – kolla in storleken på den där lådan!
https://www.tv4play.se/program/nyhetsmorgon/steffo-dricker-v%C3%A4rldens-%C3%A4ldsta-whisky-f%C3%B6r-en-miljon-ska-inte-smaka-s%C3%A5-h%C3%A4r/13724537?first=13724537
Här ser ni lite bilder på tidigare Glenlivet 1940 från Gordon & MacPhail. Såhär tycker vi på ETW att buteljen skulle ha sett ut:
https://whisky.auction/auctions/lot/31442/glenlivet-1940
https://www.thewhiskyexchange.com/p/25484/glenlivet-1940-bot1970s-gordon-macphail
https://www.thewhiskyvault.com/glenlivet-1940-gordon--macphail-eighties-bottling-2567-p.asp

High Coasts The first ten years
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/the-first-ten-years-4103702/
https://highcoastwhisky.se/high-coast-whisky-forsta-10-ar-buteljerade-pa-flaska-the-first-ten-years/
https://highcoastwhisky.se/produkter/the-first-ten-years/
Whisky weekly provar den ihop med Lars Karlsson här:
https://www.youtube.com/watch?v=4-hVH664Dac
Podden Whisky Weekly har koll på det senaste om nyheter på Systemet och whiskyvärlden.
https://whiskyweekly.se/

Blank run
Google ger bara luddiga träffar rörande blank run så här blir det till att rekommendera en del hard-core whiskylitteratur och hoppas på att de tar upp blank run:

Buxton, Ian, & Paul S. Hughes, The science and commerce of whisky (Cambridge: RSC Publishing, 2014).
Russell, Inge, red., Whisky: Technology, production and marketing ([London]: Academic Press, 2003).
Russell, Inge & Graham Stewart, red., Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014)
Och så lite om trippeldestillering från ETW:s resident whisky anorak:
https://tjederswhisky.se/the-enigma-of-triple-distillation/
(Det finns en till betydelse av blank run som David inte tog upp i fyllan och villan. Vi kör lite copy paste ur den där boken av honom som aldrig verkar komma och ber om ursäkt för att nörderinivån skjuter genom taket:

Blank run är (också) ”en misslyckad körning i spritpannan, där spriten på grund av kontaminering aldrig klarar dimtestet. Det beror normalt på en alltför hög alkoholhalt i LWFR (lågvinstanken). Om alkoholhalten där överskrider 30% börjar de tyngre oljorna och estrarna som lägger sig ovanpå alkoholen (i betydelsen etanolen) i tanken att lösa sig i alkoholen och därmed smutsa ned den. Det kan också hända att man tömmer hela LWFR och därmed får med oljorna och estrarna, istället för att bara tömma det undre lagret i den. Följden blir då smutsig sprit som det kan krävas flera körningar i för att helt tvätta bort ur både spritpanna och kylare. Börjar alkoholhalten i LWFR närma sig 30% bör man därför späda vätskan där med vatten. Råkar man ut för en blank run behöver spriten destilleras om eller kasseras. Det är ofta betydligt svårare att i sådana körningar få till skärningspunkterna i spritpannan vid omdestillering.”

Hängde ni med så hängde ni med!

Veckans destilleri: Glen Scotia
https://www.glenscotia.com/
Destilleriet har upplevt ovanligt många perioder av stängning, även i modern tid: 1928–1932, 1942–1945, 1984–1988 och från oktober 1994 till maj 1999. Det var 2014 som Loch Lomond Group köptes upp av Exponent Private Equity. Runt 10% av produktionen är lättrökig och hårt rökig, resten är orökig.


Här når du oss:

En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se