Episode 95

Glen Fraggel på dig

00:00:00
/
00:34:21

25 January 2022

34 mins 21 secs

Your Hosts
Tags

About this Episode

LJUGER KARLN? David hasplar ur sig en referens till destilleriet Glen Flagler. Låter som Glen Whatnot eller vår favorit Kafloffenchoch. Lögn eller verklighet? För övrigt har vi tema grainwhisky – både produktion och smaken på äldre buteljeringar. Dessutom ordet hydrometer och en sväng förbi det saligen avsomnade Garnheath. I vårt fraggelberg.

Vad var det i glaset?
Den här podden är ju en skandal: kaffe och te så långt ögat nådde!

Mer om det här med glas
Marcus Kainen klev in med ett hissarglas och ett dissarglas. Dissen var Riedel Vinum:
https://bagarenochkocken.se/dukade-bordet/dricksglas/cocktail-drinkglas/riedel-vinum-single-malt-whiskyglas-20-cl-2-pack/
…och hissarglaset var Difference Mature Spirits från Orrefors:
https://www.artglassvista.se/difference-mature-spirits
Kom igen nu Orrefors och skicka lite gratisglas till oss på ETW!

Allt man kan tänkas vilja veta om grainwhisky:
Cambus 40 YO, en sanslöst bra whisky:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/87622/cambus-1975
https://www.malts.com/en-gb/products/single-malt-whisky/cambus-40-year-old

Produktion av grainwhisky:
https://scotchwhisky.com/magazine/ask-the-professor/24527/how-are-bourbon-and-grain-whisky-different/
https://www.whiskyinvestdirect.com/about-whisky/difference-malt-grain-whisky
https://en.wikipedia.org/wiki/Grain_whisky

Pat Heist på En trea whisky:
https://www.entreawhisky.se/78

Och så nördlevel galore, denna historiska källa:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.1965.tb02047.x

Girvan är det cirka enda graindestilleriet med en egen core range:
http://www.thegirvanpatentstill.com/

Det här med vilka grödor som används:
R. C. Agu, T. A. Bringhurst & J. M. Brosnan, ”Production of grain whisky and ethanol from wheat, maize and other cereals”, Journal of the Institute of Brewing 112 (2006), s. 314–323:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/j.2050-0416.2006.tb00737.x
Campbell, Iain, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell, red., Whisky: Technology, production and marketing ([London]: Academic Press, 2003), s. 179–206.
Murray, Douglas, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell & Graham Stewart, red., Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 179–198.

Det här med kolonnpannor:
http://whiskyscience.blogspot.se/2013/08/history-of-column-still.html

Ett exempel på hur galet industriellt det ser ut på graindestillerier förresten:
http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery/
http://catchingphotons.co.uk/blog/industrial/port-dundas-distillery-part-ii/

Veckans ord: hydrometer
Här kan man läsa lite mer:
https://www.whiskeystill.net/blogs/whiskey-still-co-blog/27486020-hydrometer-101

Garnheath
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2000/garnheath/
Destilleriet låg ungefär här:


Glen Flagler
https://www.thewhiskyexchange.com/p/2123/glen-flagler-8-year-old-bot1970s
Glen Flagler var minsann lätt rökigt och inte orökigt, Jeroen! Kolla här bara:
https://scotchwhisky.com/whiskypedia/2034/glen-flagler/
(Vi hade kunnat diskutera Killyloch och Islebrae men något ska vi väl ha kvar för framtiden.)


Här når du oss:

En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky