Master Distiller Roger Melander är whiskynörden som tog steget från expert på att dricka whisky till expert på att producera den.
Innan Roger tog steget in i whiskyvärlden jobbade han med konstruktion och produktutveckling som maskiningenjör i eget bolag. Så gick flytten från Växjö till Ångermanland och nu är Roger sedan många år en auktoritet i branschen och räknas som en av de mest kunniga i whiskyvärlden.
Källa: Sveriges Radio
Roger Melander has been a guest on 2 episodes.
-
243: Från ax till fylla 13: Quercus Melander
13 May 2025 | 37 mins 16 secs
klyvning av ek, köksfläkt, mizunara, roger melander, saltstänkta lagerhus, änglarnas andel
DET DOFTAR DYRT. Mathias dricker honungsvatten med näsdukar och hostmedicin i, vi andra tittar snett på vår boråsman och dricker whisky. Vi träffar återigen Ekkramaren Roger Melander, master distiller på High Coast distillery. Hur påverkar klyvningen eken? Varför läcker Mizunara-ek som ett såll? Vad har whiskytunnorna för likhet med en köksfläkt? Vi lär oss också att det finns 6:th fill och 7:th fill-tunnor, men det anses ocoolt att prata om dem. Dessutom självplock av tunnor, änglarnas andel och saltstänkta lagerhus.
-
242: Från ax till fylla 12: Roger och ekarna
6 May 2025 | 39 mins 25 secs
allt om ek 1, roger melander
NU JÄDRAR BLIR DET EK! Podden bjuder in master distiller Roger Melander från High Coast för att verkligen gå till botten med ek. Vilka sorter finns det? Hur preparerar man eken innan det blir tunnor? Vilka egenskaper har de olika sorterna? Vi utlovar ett fantastiskt eknörderi och hårt rostad tall. Var inte träig, häng med!