Episode 135

Silt och satron

00:00:00
/
00:38:38

1 November 2022

38 mins 38 secs

Your Hosts
Tags

About this Episode

DET VAR ETT JÄDRANS SKRIKANDE! Vi snackar vidare om whiskypusslet och skriker om Malt Whisky Yearbook. För veckans destilleri drar vi söderut – långt! Möt Bakery Hill, norr om Melbourne. Veckans ord är silt. Och det är saligt att samla citron.

Vad var det i glaset?
David körde med ”Nettle cordial”, en nio år gammal whisky från Speyburn buteljerad av SMWS:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/118350/speyburn-2009-smws-8813
Mathias gjorde David glad med att smutta Benromach Organic:
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/benromach-1184701/
Jeroen smuttade på den här goda:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/73683/mortlach-1998-ct

Vidare om whiskypusslet!
Som alltid ropar vi ”köp Malt whisky yearbook!”
https://www.maltwhiskyyearbook.com/
…och ”bli medlem i En tjuga whisky!”
https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960
Det här med att gå med i en whiskyklubb: Svenska whiskyförbundet är en paraplyorganisation för många av klubbarna. Se vidare här:
https://svenskawhisky.se/
Whiskyfabric:
https://www.facebook.com/hashtag/whiskyfabric/
https://twitter.com/hashtag/whiskyfabric?src=hashtag_click
Vila i frid Ari Kainu:
https://www.facebook.com/skogspekka
High Coasts Toasting levels från tiden när de hette Box:
https://highcoastwhisky.se/en/wp-content/uploads/sites/2/2019/04/box-_-masterclass1.pdf

Veckans destilleri: Bakery Hill
Hemsida:
https://bakeryhill.com/
Johan Borgemo (Whiskynörden) gjorde en intervju med David Baker från Bakery Hill för några år sedan:
https://www.whiskynorden.se/reportage/australiensisk-whisky/bakery-hill-distillery/
Starward:
https://starward.com.au/
Lark:
https://larkdistillery.com/
Destilleriet David INTE kunde komma på namnet på är annars Hellyer’s Road:
https://hellyersroaddistillery.com.au/

Veckans ord: silt
David hade lite fel faktiskt: silt är den fraktion av finkrossade malten som närmast är ett damm och som riskerar att orsaka explosioner i maltkvarnen, och också den gegga som är så finkornig att den passerar igenom mäsktunnans falskbotten och orskar trassel i produktionen, till exempel med igensättning av värmeväxlare och annat. Så David var ”in the ballpark” men inte 100% ”on the money” som di säger i Amerikatt!
Pär Caldenby om silt:
https://web.archive.org/web/20140315015435/http://www.smogenwhisky.se/2014/02/silt/
Här används termen också minsann:
https://www.bivrost.com/firstwhisky/

Vad menade David med ordvitsen det är saligt att samla citron? Jo den här boken och detta missförstånd:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Det_är_saligt_att_samla_citron


Här når du oss:

En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960