Episode 141

Sluta tramsa, gör sprit!

00:00:00
/
00:41:17

13 December 2022

41 mins 17 secs

Your Hosts
Tags

About this Episode

DET KAN VARA MEDIUMROSTAT FÖR MIG. David dricker gammel-samples och vi avslutar (?) "inte råd att öppna"-tråden samtidigt som det slängs dartpilar i ballongaffären när vi dissar fordon och whisky för sista (?) gången. Därefter blir det både lignin och cellulosa när vi återigen hälsar på våra älskade fat. Veckans ord är tittglas och veckans destilleri är irländska Tipperary distillery. Och dit är det långt, det vet ju alla.

Monchichi, som det tydligen inte stavas! Hur kan man ha två h bredvid varandra?!
https://sv.wikipedia.org/wiki/Monchhichi

Vad var det i glaset?
David drack något klart gott sherrylagrat, blint. Mathias körde på Johnnie Walker Black.
Jeroen hade denna Booker’s från Tomas Andersson, tack tack tack igen för dessa tre samples Tomas:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/216477/bookers-07-1-month-7-days

Mer bilar och whisky – Macallan goes Bentley!
https://www.bentleymotors.com/en/world-of-bentley/beyond-100/bentley-and-the-macallan.html

Rostning och kolning
Länken som ger dig precis alla artiklar av den underbara Wisniewski:
https://whiskymag.com/contributors/ian-wisniewski

Exempel på skitroliga pappaskämt i artiklar han skrivit:
https://whiskymag.com/story/a-view-to-a-kiln
https://whiskymag.com/story/grist-to-themill
https://whiskymag.com/story/its-all-going-down-the-tubes
https://whiskymag.com/story/no-spain-no-grain
https://whiskymag.com/story/peat-performance
https://whiskymag.com/story/staringdownabarrel
https://whiskymag.com/story/still-very-important
https://whiskymag.com/story/whisky-worts-and-all
https://whiskymag.com/story/yeast-of-eden

Kolning av fat på film:
https://www.youtube.com/watch?v=u-2Vpc0KgXM
Tunnbinderi på svenska finns det inte gott men tacka gudarna för Thorslundkagge:
https://www.youtube.com/watch?v=TeOSxN8_kfQ
Mer om kolning:
https://www.facebook.com/watch/?v=1352548598413640

Melander, Roger, ”Box Advanced Master Class No. 1 [Toasting levels]”, 2013: http://masterclass.boxwhisky.se/sv/toasting
Se också
https://highcoastwhisky.se/wp-content/uploads/2019/04/masterclass-1_1.pdf
Även här har Wisniewski gjort ett pappaskämt i Whisky Magazine:
https://whiskymag.com/story/lets-do-the-char-char

Bell, Emily, ”What are barrel char levels and how do they affect the way my whiskey tastes?”, 5/2 2016:
http://vinepair.com/wine-blog/what-are-barrel-char-levels-and-how-do-they-affect-the-way-my-whiskey-tastes/

Bygrave, Sam, ”Lock, stock & smokin’ charred barrels”, 20/3 2013:
http://australianbartender.com.au/2013/03/20/lock-stock-smokin-charred-barrels/

Adsorbera:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Adsorption

Veckans ord: tittglas
För det här med bobbin (också kallat striking block), kolla denna orubricerade dokumentärfilm om produktion av skotsk whisky på 1950-talet, digitaliserad av PeriscopeFilm.com och upplagd med den säljande titeln ”1950s SCOTTISH WHISKY DOCUMENTARY FILM SCOTCH DISTILLERY GLENROTHES GLENLIVET WHISKEY15554”:
https://archive.org/details/15554scottishwhiskeyvwr

På engelska brukar dessa glas/fönster kallas sight glass.

Veckans destilleri: Tipperary!
Hemsida:
https://www.tipperarydistillery.ie/
Javisst är deras pannor från Hoga just Hogapannor, kolla bara den här länken!
https://www.irishtimes.com/business/agribusiness-and-food/tipperary-whiskey-distillery-opens-with-750-000-local-and-eu-funding-1.4435653


Här når du oss:

En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960