Episode 207

En släng av vinterkränktsjukan

00:00:00
/
00:39:30

26 March 2024

39 mins 30 secs

Your Hosts
Tags

About this Episode

BIND MIN LAUP IFRÅN MIG. Via en lätt Gute-touch kastar sig vår trio huvudstupa in i 12"-remixen av svenska destilleriet Agitator. David har destilleriet i färskt minne. Vi får en lyssnarfråga om Proof, och håll i hatten – här är HELA texten från Davids bokmanus! Krut, sprit och tolv trettondelar av destillerat vatten. Och Sikes hygrometer.

Vad var det i glaset?
Mathias hade Craigellachie 12 YO Dram good whisky från Ceder & Tjeder; David hade ett 3 YO privatfat Isle of Lime ny svensk ek på 62%; Jeroen körde på Glen Garioch 12 YO.

Binda en laup var det inte alls Johan Thorslund som visade utan Tomas Grunnspång, som jobbar på Thorslundkagge:
https://www.youtube.com/watch?v=fDzurQhS1dQ

Veckans destilleri: Agitator!
Hemsida:
https://agitatorwhisky.com/sv_se/
David nämnde high-gravity brewing lite en passant, det kan man läsa mer om här:
Stewart, Graham G., ”High gravity brewing and distilling – Past experiences and future prospects”, Journal of the American Society of Brewing Chemists 68, nr. 1 (2010), s. 1–9.
Den nya Kastanj är här!
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/agitator-4145801/
David Kringlund besöker Agitator:
https://www.youtube.com/watch?v=L8DEFfVCy5E
Agitator på youtube:
https://www.youtube.com/@agitatorwhisky5718
Whisky Weekly besöker Agitator:
https://www.youtube.com/watch?v=kLW-fyC-ixc
Läs också:
https://scanmagazine.co.uk/agitator-whisky-ground-breaking-whisky-loved-by-connoisseurs/
https://distilling.com/distillermagazine/high-tech-agitator-distillery-goes-after-fast-maturing-whiskey/

proof direkt från Davids bokmanus! Vi bjuder!! Gratis!!! Helt otroligt!!!!
Två eller tre olika system för att mäta alkoholhalten i drycker. Ett är enkelt, från USA och fortfarande aktuellt, och ett är omöjligt som Storbritannien länge envist höll fast vid. Säger en enbart proof betyder det oftast den jämförelsepunkt som ligger vid precis 100° Proof. I USA är 100° Proof 50% och i Storbritannien är det just över 57,1%. Högre styrkor är ”overproof” och allt under förstås ”underproof”.

Det amerikanska proof är enkelt: ta ABV och multiplicera med två. En standardwhisky på 40% är alltså 80° Proof och kan även beskrivas som twenty under proof. Absolut alkohol på 100% blir 200. Ett steg på den amerikanska skalan motsvarar alltså en halvt procentenhet på ABV-skalan. En komplikation i sammanhanget är att US Proof mäts vid 60° F, vilket är 15,56°C. ABV mäts istället vid 20°C. Det är synnerligen viktigt att hålla koll på temperaturen på den blandningen en mäter alkoholhalter i, eftersom alkoholen är olika många procent av volymen beroende på temperaturen. Men för vardagliga mätningar och uträkningar gäller ändå att ta amerikanskt proof och dela med två.

Det brittiska systemet med deras så kallade Imperial proof är bra mycket krångligare. Att begripa definitioner och att försöka kalkylera det själv är att ge sig in i en svårgenomtränglig djungel. Proof har heller inte haft exakt samma definitioner historiskt. Däremot rådde samma tolkning av skalan Imperial proof från 1816 fram till att systemet gavs upp den 1 januari 1980. (Notera förresten att flaskor buteljerade före 1 januari 1980 inte alls alltid hade Imperial Proof som alkoholhalt på sig – skulle de på export kunde man ju inte använda ett sätt att beskriva alkoholhalt som var oebgriplig för alla utom folk i Storbritannien… Se vidare för detta datering.) 1% på ABV-skalan innebär en förändring med 1,75 Imperial Proof. Men notera att ingen punkt på skalan med Imperial Proof motsvarar exakt någon vanlig alkoholhalt så som den mäts med ABV.

Den första mer brett rådande definitionen av proof utgick från Bartholomew Sikes hydrometer och bestämdes i lag 1816 [men vafan lagen är väl ändå från 1818?] som en blandning vars vikt var tolv trettondelar av destillerat vatten vid 51°F (10,56°C). Igen, temperaturen är synnerligen viktig; proof är en annan skala än ABV men fungerar likt ABV i relation till vikt. Hur många procent av en blandning som består av alkohol är beroende av blandningens temperatur. Alkoholhalt i Storbritannien kom någon gång under 1800-talets gång att börja mätas vid 60°F, varvid proof motsvarar ungefär 57,06% på ABV-skalan. Numera gäller ju 20°C vilket är 68°F, och då är proof plötsligt istället runt 57,15% på ABV-skalan.

Eftersom den mer vetenskapligt fastställda definitionen av proof där den bestämdes som en viktrelation till destillerat vatten kom från just Sikes kallas skalan ibland för Sikes proof. Inte sällan skrivs detta som Sykes proof. Anledningen är helt enkelt att man oftare felstavar Sikes namn än får det rätt.

Sikes hydrometer var en synnerligen viktig uppfinning. Dess högre exakthet lade grunden för möjligheten att rätt mäta alkoholhalten på destillerier. Att den gjordes obligatorisk i lag, först 1816 och sedan mer permanent fastslaget 1818, säger något om vilken roll den spelade. Med hydrometern följde även komplicerade tabeller för hur alkoholhalten skulle avläsas vid olika temperaturer. Även dessa tabeller och de speciella hjälpinstrument som behövdes för att använda dem, obligatoriska att använda vid destillerier, beskrevs i detalj i lagstiftningen.

För Imperial Proof är alltså 100° Proof jämförelsepunkten och alla andra grader på skalan relaterar till 100° Proof. Detta gör att den liksom ”sitter” lite snett i relation till ABV, ofta med en decimal. En blandning vars vikt är 12/13 av vatten har en så kallad specific gravity på 0,9231 och är alltså 57,15% vid moderna 20°C. (Se också proof gallon nedan.)

Såhär ser relationen mellan US och Imperial Proof ut i relation till ABV vid några olika alkoholhalter:

Tabell P4. ABV, US Proof och Imperial vid några olika alkoholhalter
ABV US Proof Imperial Proof (alla värden ungefärliga)
40 80 70
43 86 75,2
45 90 78,7
46 92 80,5
50 100 87,5
57,1 114,2 100
63,5 127 111
100 200 175,25
Källor: Charles MacLeans essä ”The burden of proof” i hans MacLean’s miscellany of whisky, med vissa mindre korrigeringar; även och några andra online konverteringsverktyg, varav dessvärre ingen är hundraprocentigt (höhö) korrekt.

Om du istället har en flaska whisky där alkoholen är skriven i Imperial Proof och du behöver konvertera till ABV behöver du utgå från 100° Proof som normen. Starta därför vid ”proof”, alltså 100° Proof (57,15) och räkna hur många procentenheter från proof din flaska ligger på. Det funkar som all konvertering till ABV från Imperial proof ungefärligt. Säg att det står 80°Proof på din flaska. Det betyder förstås tjugo ”under proof”. Tjugo procentenheter under proof betyder att du multiplicerar proof med 0,8. Så: 57,15x0,8 = 45,72. Avrunda lite och tänk att står det är 80° Proof är vi nästan nästan på 46%. 70° Proof, ”30 under proof”, blir istället 57,15 x 0,7 = 40%. Den traditionella fatfyllningsstyrkan 63,5% kommer ur 1823 års Excise Act och hette där 11 over proof. 11 over proof betyder förstås 111° Proof. Vad är det då? Jo, 57,15 x 1,13 = 63,4365. Ja såhär kan man hålla på och räkna…

Det finns förresten ett tredje system också, men jag tror knappt någon tänker på det som ett system byggt på Proof. Detta är systemet som den franske kemisten Joseph Louis Gay-Lussac utvecklade. I hans system, döpt efter hans efternamn, är 100° Proof istället absolut alkohol. °40 GL (Gay-Lussac) är därför 40% ABV. Skalan är alltså i praktiken exakt densamma som för ABV. Det systemet behöver vi därför inte gå in närmare på.

Okej, men vadan termen då, proof? Det brukar heta att en korrekt blandning av sprit och krut skulle börja brinna vilket förr, i tider då alkoholhalt inte kunde mätas med hydrometrar, skulle utgöra bevis – proof – på dess alkoholhalt. Jag trodde det var nys, men banne mig, det stämmer faktiskt: så gjorde man i Storbritannien på sådär en 15-, 16- och 1700-talen. Den alkoholhalt vid vilken en blandning av krut och sprit brinner är faktiskt sådär omkring en 57,1%. Det visade sig dock vara ett synnerligen godtyckligt sätt att undersöka alkoholhalt, eftersom proportionerna mellan sprit och krut liksom även krutkornens storlek spelar roll för om blandningen brinner eller inte. Därav den stora vetenskapliga kampen för att korrekt mäta alkoholstyrka och som efter en del andra hydrometrar landade i Sikes version.


Här når du oss:

En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960