Episode 231

Från ax till fylla del 2: Mältning

00:00:00
/
00:41:15

11 February 2025

41 mins 15 secs

Your Hosts
Tags

About this Episode

THAT’S THE CHIT! Våra hjältar kastar sig över mältningens ädla konst och HÄR finns mycket att hämta. Nördigt och härligt med avstamp i Davids egen bloggpost. Men ibland håller han inte med sig …

Vad var det i glaset?
David hade en 7 år gammal rökig Bunna från en sherry butt buteljerad helt nyss av Svenska Eldvatten; Mathias njöt av en Douglas Laing Glengoyne 12 YO på 48,4%; Jeroen körde med Box The Archipelago 2016.
Från ax till fylla del 2: mältning något så inihelvete…
Den här långa långa texten innehåller det mesta, som framgick av själva avsnittet:
http://tjederswhisky.se/ur-bokmanus-maltning/
Sedan, se till exempel:
Briggs, Dennis E., Malts and malting (London: Blackie Academic & Professional, 1998).
Hertrich, Joseph D., ”Topics in brewing: malting”, Master Brewers Assocation of the Americas Technical Quarterly 50, nr. 4 (2013), s. 131–141.
Litteraturen om mältning är omfattande men jag tror vi får stanna här.
Alldeles för kort om Saladinlåda:
https://en.wikipedia.org/wiki/Saladin_box
David är skeptisk till Davids påstående att man kölnar i Saladinlådor, det är framför allt en låda där groningen sker.

Saladinlådor!

CC BY-SA 3.0 Peter Schill, https://en.wikipedia.org/wiki/Saladin_box#/media/File:Bef%C3%BCllung_eines_Keimkastens.jpeg


Källa: Stopes, Henry, Malt and malting: An historical, scientific, and practical treatise, showing, as clearly as existing knowledge permits, what malt is, and how to make it (London: F. W. Lyon, 1885).


Här når du oss:

En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960