Episode 237

Från ax till fylla 7: bränn bränn bränn

00:00:00
/
00:31:18

25 March 2025

31 mins 18 secs

Your Hosts
Tags

About this Episode

ÄNTLIGEN DAGS ATT DESTILLERA! Via lite små farthinder som rättelser kring logaritmiska och exponentiella skalor är vi ÄNTLIGEN framme vid att vi ska koka sprit i mäskpannan. Oh joy! Men i vanlig ordning ska det smånördas lite kring även detta avsnitt. Häng med!

Vad var det i glaset?
Mathias hade en officiell buteljering från Bladnoch, denna trettonåring:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/1228
David njöt av en 23-årig single cask Aultmore från Whiskybroker:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/81997
Jeroen körde med Jameson single pot still:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/219303
Låt oss koka sprit i mäskpannan!
Här behöver man gå till specialistlitteratur:
Buxton, Ian, & Paul S. Hughes, The science and commerce of whisky (Cambridge: RSC Publishing, 2014).
Mujtaba, I. M., Batch distillation: Design and operation (London: Imperial College Press, 2004). Series on chemical engineering 3
Nicol, Denis A., ”Batch distillation”, i Russell, Inge, Graham G. Stewart & Julie Kellershohn, red., Whisky and other spirits: Technology, production and marketing, 3 uppl. (London: Academic Press, 2022) s. 247–270.
Ellsbergers bok som David nämnde:
Ellsberger, Per, Skotsk whisky: allt om maltwhisky: historia, tillverkning, destillerier, andra reviderade upplagan (Stockholm: Prisma, 2007).
Texten av Roger Melander som David nämnde finns här:
https://web.archive.org/web/20211018032747/http://masterclass.boxwhisky.se/sv/the-middle-cut


Här når du oss:

En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960