Episode 239
Från ax till fylla 9: ner i spritpannan
8 April 2025
39 mins 42 secs
Tags
About this Episode
APRIL APRIL PUCKO! Mathias har lurat lyssnare (och Jeroen) på första april. Det smuttas på whisky från privatfat innan vi slänger oss huvudstupa ner i spritpannan. Varning för svåra fackuttryck som snurrirurri och börna maxa. Men Mathias släpper inte dubbeldestilleringen.
Litania verkar faktiskt uttalas med betoning på i-et:
https://svenska.se/saol/?id=1736455
Vad var det i glaset?
David hade två 8 YO single casks från Eden Mill, ett PX-fat, ett olorosofat, säkert snart i Whiskybase. Jeroen satt med samma whisky, minsann – PX-fatet.
Mathias hade Envy:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/270312
Finns månne några Greed på Systembolaget kvar?
https://www.systembolaget.se/produkt/sprit/bunnahabhain-8414301/
Nu kokar vi i spritpannan!
Lite teknisk litteratur om det hela:
Buxton, Ian, & Paul S. Hughes, The science and commerce of whisky (Cambridge: RSC Publishing, 2014).
Mujtaba, I. M., Batch distillation: Design and operation (London: Imperial College Press, 2004). Series on chemical engineering 3
Nicol, Denis A., ”Batch distillation”, i Russell, Inge, Graham G. Stewart & Julie Kellershohn, red., Whisky and other spirits: Technology, production and marketing, 3 uppl. (London: Academic Press, 2022) s. 247–270.
Denna text av Roger Melander är mycket bra:
https://web.archive.org/web/20211018032747/http://masterclass.boxwhisky.se/sv/the-middle-cut
Se också:
https://whiskyscience.blogspot.com/2011/03/pot-still-distillation.html
Glengoyne med sitt Unhurried since 1833:
https://www.glengoyne.com/
En extreeeeeeeemt nördig bok som täcker det mesta:
Gregory H. Miller, Whisky science: A condensed distillation (Cham: Springer, 2019).
Här når du oss:
En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960