Episode 247

Från ax till fylla 17: Sämre än newmake

00:00:00
/
00:36:28

10 June 2025

36 mins 28 secs

Your Hosts
Tags

About this Episode

LAGRA HÅRDARE I MOGNADSLAGRINGSHUSEN. Vi pratar vidare om lagringen av whisky där ung, stimmig newmake ska in i tunnor och bli … ännu godare. First fill, second fill och vidare. Hur mycket ger faten egentligen efter några användningar? Och hur äcklig kan spriten bli under lagringens gång, innan den blir som man vill ha den? Svar får du här!

I glaset
David Redbreast 12 igen; Mathias hade Bunnahabhain Envy (https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/270312); Jeroen hade en Kilkerran 16 OB. David hällde också upp en speciell new make från Holyrood distillery på 60%.
Vi fortsätter lagra spriten på fat!
Ska man läsa en enda text är det denna, om man kan få tag på boken – mycket mycket vederhäftig:
Conner, John, ”Maturation”, i Russell, Stewart & Kellershohn, red., Whisky and other spirits: Technology, production and marketing, 3 uppl. (London: Academic Press, 2022), s. 291–311.
Se också:
https://www.whiskyandwisdom.com/complete-guide-to-oak-casks-and-whisky-maturation/
https://www.whisky.com/maturation-in-casks.html
Lite om sherryfat i whiskyindustrin:
https://www.whiskynotes.be/sherry-casks-in-the-whisky-industry.pdf?pdf


Här når du oss:

En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960