Episode 260
Inte helt hundra
14 October 2025
34 mins 25 secs
Tags
About this Episode
MEN VAD FAN FRIDA. Mathias släpper inte taget – vi tar ett nappatag med den gamla hatkärleken 100-poängsskalan. I praktiken används 25 av de 100 stegen men om namibiska Ondjaba säger David: "Jag säger som Julius Ceasar ska ha sagt när de satte den första kniven i honom: det här är ju våld. 12 poäng." Men egentligen ska han ju inte skriva poäng?
Vi pratar high graders, low graders, poängkorruption, objektivitet och godtycklighet. Och minns Neunundneunzig mændelmæssenæsse.
Vad var det i glaset?
David avnjöt en åttaårig Smögen på 59%; Mathias smuttade på Ledaig 10; Jeroen bröt röktrenden med en JP Wiser 23 YO på stabila 59,9%.
David sätter inte betyg på whisky men det gör han! Jävla hycklare!
https://tjederswhisky.se/varfor-jag-inte-satter-poang-pa-whisky/
Serge Valentin skriver lite om 100-poängskalan här:
https://www.whiskyfun.com/faq.html
Angus MacRailds intressanta text om den:
https://whiskysponge.com/2015/11/23/settling-the-score/
scothwhisky.coms ”Tasting by numbers” av Dave Broom, 5/7 2017:
https://scotchwhisky.com/magazine/from-the-editors/15105/tasting-by-numbers/
Den här texten utgör en intressant genomgång och en hel del vettig kritik:
https://www.jasonbstanding.com/2018/09/grading-whiskies-out-of-100-a-composte/
Som alltid finns det vettiga resonemang från Andrew Derbidge, inte minst ”My advice instead is to focus not on the score, but on the tasting notes.”
https://www.whiskyandwisdom.com/scoring-whisky-does-it-really-add-up/
Ondjaba är skitäcklig:
http://tjederswhisky.se/ondjaba-namibian-whiskey/
Johan Borgemo, Whiskynörden:
https://www.whiskynorden.se/
Här når du oss:
En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960