Episode 35

En 26-årig Glen Whatnot

00:00:00
/
00:30:20

24 November 2020

30 mins 20 secs

Your Hosts
Tags

About this Episode

Hur brittiskt kan det bli med ett uttryck som "Teaspooning"? Vi tar reda på vad tusan det är. Dessutom både ris, ros och smisk på World Whisky Day och en snabbvisit på destilleriet Blair Athol.

Vad är det i glaset?
Mathias hade en Talisker Dark Storm:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/81894/talisker-dark-storm
...och Jeroen hade High Coast Cinco:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/150066/high-coast-cinco

Teaspooning
https://tjederswhisky.se/vad-betyder-teaspoonad/
Den här var rätt läsvärd också, inte minst för den härliga och faktiskt väldigt träffande dissen av Scotch whisky association: http://manchesterpyromaniacs.blogspot.com/2014/08/teaspooning-finishing-seasoning.html
World whisky day
Denna infaller tydligen den tredje lördagen i maj. Dagen hittades på 2012 av Blair Bowman. Tre år senare sålde han dagen till gänget bakom spritmagasinet Hot rum cow. Dagen är en sådan kommersiell succé att de sedermera gjort sig av med spritmagasinet för att satsa benhårt på att göra den här dagen stor. Whiskybranschen är förstås hyperkommersiell och vi lever i en kapitalistisk världsordning oavsett om man gillar det eller inte – men om man vill känna att man inte är en fullständig nickedocka för de kommersiella krafterna kan man gärna bojkotta den här tramsiga dagen. Och istället uppmärksamma originalet, International whisk(e)y day som annonserades 2008 och lanserades officiellt året därpå. Denna dag hedrar den legendariska whiskyskribenten Michael Jackson och är på hans födelsedag, 27 mars. Den mycket roliga och vassa texten av Angus MacRaild som David pratade om hittar du här:
https://whiskysponge.com/2017/03/27/international-whisky-day-the-one-for-people-who-like-whisky/

Blair Athol
Diageos destillerier har inga egna hemsidor utan allt körs genom deras centrala sajt malts.com. Se därför här:
https://www.malts.com/en-gb/brands/blair-athol
John Stewart och Robert Robertson grundade Blair Athol 1798 (om än det då hade ett annat namn). Den enda officiella utgåvan med någorlunda bredd är 12 YO i Flora & fauna-serien. Blenden där Blair Athol är signaturmalt i – faktiskt ända sedan 1920-talet – är Bell’s.


Här når du oss:

En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se