Episode 39

I am the rectifier! đŸ€˜đŸ»

00:00:00
/
00:35:27

22 December 2020

35 mins 27 secs

Your Hosts
Tags

About this Episode

Hulken lĂ€gger lastbilar i jĂ€skar, vi möter The Analyzer och The Rectifier – Àr det ett Marvelavsnitt? NejdĂ„ – vi pratar kolonndestillering! Men inte nog med det, Ă€ven Nordmarkens destilleri och det utmĂ€rkta ordet Indrink, eller The Devil's cut. Yeah!

Vad var det i glaset?
David hade SMWS 76.124, A symphony of oak: https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/76563/mortlach-1987-smws-76124
Mathias njöt av en Johnnie Walker Black 12 YO, Jeroen en Lang’s superior 5 YO.

Korkar Àr korkat
Om detta med korkar för flaskor med singelmalt: gĂ„ gĂ€rna med i Facebookgruppen ”I wish screwcaps were more posh than corks” för att titta pĂ„ galna mĂ€ngder korkbrott: https://www.facebook.com/groups/101684892845
[jag har ett gÀng foton pÄ korkbrott om vi vill ha med det i shownotes]

Kolonndestillering

Bild frÄn Buffalo Brewing Blog
David glömde ju alldeles att ta upp sjÀlva det kontinuerliga i processen: hur tillflödet av mÀsk till systemet Àr just kontinuerligt. Men men, man kan inte fÄ med allt! Han sa nÄgot om nittiofyra komma nÄgot och chansade faktiskt lite lÄgt. New make för grainwhisky mÄste destilleras till under 94,8% alkoholstyrka. I Skottland ser man till att ligga mycket nÀra 94,8 i produktionen av rÄsprit för grainwhisky.

Beskrivningar av kolonndestilling / kontinuerlig destillering behöver man gÄ till speciallitteratur för för att begripa. Se hÀr tre texter:

Campbell, Iain, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell, red., Whisky: Technology, production and marketing ([London]: Academic Press, 2003), s. 179–206.
Murray, Douglas, ”Grain whisky distillation”, i Inge Russell & Graham Stewart, red. Whisky: Technology, production and marketing, 2 uppl. (Oxford: Academic Press, 2014), s. 179–198.
Panek, R. J. & J. H. Brown, ”Continuous distillation”, i J. R. Piggott, R. Sharp & R. E. B. Duncan, red., The science and technology of whiskies (Harlow: Longman Scientific & Technical, 1989), s. 150–181.

En del finns ocksÄ i Miller, Gregory H., Whisky science: A condensed distillation (Cham: Springer, 2019), men de bitarna Àr mest matematiska och för mig obegripliga.

För att förnöja er som lĂ€ser shownotes, se hĂ€r en nĂ€stan komplett lista över lĂ€skiga tekniska termer som har med kolonndestillering att göra: analyser, base effluent, blowdown, bubble cap, conversion, cooker, cooking, downcomer, draw plate, dumping, entrainment, flooding, hot feints, hot spirit vapour (HSV), overflow cup, plate, rectifier, sieve tray, spent wash centrate, stripping run, thin stillage, thick stillage, valve tray, weeping, weir


För en koll pÄ sjÀlva pannorna och deras historia:
Strengell, Teemu, ”History of the column still”, 1/8 2013: http://whiskyscience.blogspot.se/2013/08/history-of-column-still.html

NÄgot om Aeneas Coffey, mannen som 1830 patenterade den typ av kolonnpanna som kom att fÄ en sÄdan enorm effekt pÄ den skotska whiskyindustrin:
https://scotchwhisky.com/magazine/whisky-heroes/20740/aeneas-coffey/

Indrink (Devil’s cut)
Denna kallades ibland förr ocksÄ för drink-in liquid. Tydligen anvÀnds termen i Skottland ocksÄ för precis allting som sugits in i eken under hela lagringsperioden, inte bara det som Äker in precis vid fyllningen. Se till exempel hÀr:
https://scotchwhisky.com/magazine/features/10021/the-mysteries-of-cask-finishing/
https://blog.scotchwhiskyexperience.co.uk/2018/08/31/scotch-whisky-cask-finishes/
https://whiskymag.com/story?the-importance-of-the-cask

Nordmarkens destilleri
Destilleriet grundades av Gunnar Corp, Ingmar Karls och Morgan Svensson 2014.
https://www.nordmarkensdestilleri.se/


HÀr nÄr du oss:

En trea whisky pÄ Facebook
Maila till oss pÄ hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se