Episode 244

Från ax till fylla 14: Ekstended ekfakta feat. Roger Melander

00:00:00
/
00:43:03
Your Hosts
Tags

About this Episode

ÄR DU NYTER LILLE VÄN? Vi tar ett nappatag med en trevlig lyssnarfråga innan vi återigen dunkar huvudet i ekträ. Roger Melander, master distiller på High Coast är vår ek-ciceron och läser årsringarna av oss så löven rasslar.
Men dagens tips är en attack on the whiskyskåp.

Pigg och nyter – nyter är glad minsann!

Kolla här bara:
https://www.saob.se/artikel/?seek=nyter

Hur hålla provningar, hur många flaskor?
Tack för bra fråga Simon. Attack on the whiskyskåp som koncept anbefalles!

High Coasts master distiller Roger Melander fortsätter jiddra om ek…

Vi kör på samma gamla länkar när det gäller ek:

Conner, John, ”Maturation”, i Russell, Stewart & Kellershohn, red., Whisky and other spirits: Technology, production and marketing, 3 uppl. (London: Academic Press, 2022), s. 291–311.

Conner, John, Alistair Paterson & John R. Piggott, ”Analysis of lignin from oak casks used for the maturation of Scotch whisky”, Journal of the Science of Food and Agriculture 60 (1992), s. 349–353.

Derbidge, Andrew, ”The complete guide to oak, casks, & whisky maturation”, 7/1 2022, https://www.whiskyandwisdom.com/complete-guide-to-oak-casks-and-whisky-maturation/

Gollihue, Jarrad, Victoria G. Pook & Seth DeBolt, ”Sources of variation in bourbon whiskey barrels: a review”, Journal of the Institute of Brewing 127 (2021), s. 210–223: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jib.660

[Lüning, Horst], ”Maturation in Casks”, odaterad text, https://www.whisky.com/information/knowledge/production/details/maturation-in-casks.html

Reazin, George H., ”Chemical mechanisms of whiskey maturation”, American Journal of Enology and Viticulture 32 (1981), s. 282–289.

Strengell, Teemu, ”Oak species”, 30/1 2011, http://whiskyscience.blogspot.se/2011/01/oak-species_30.html

Strengell, ”Oaky flavours”, 15/2 2011, http://whiskyscience.blogspot.se/2011/02/oaky-flavours.html

OCH NEJ ALL WHISKY ÄR FAN I MIG INTE DUBBELDESTILLERAD MATHIAS


Här når du oss:

En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960