Episode 245

Från ax till fylla del 15: alltid nudda ek

00:00:00
/
00:34:52

27 May 2025

34 mins 52 secs

Your Hosts
Tags

About this Episode

TOPP TUNNOR LAGRANDE. Nu jägarns blir det lagring och här är fatstorlekarna som gäller. Quarter casks, hogshead och marsala pipes. Men hur mycket inverkar egentligen fatstorleken på lagringen? Har David skakat fram några fatgalningar som räknat ut sånt? Det kan ni ger er på …

Vad var det i glaset?
Mathias hade en High Coast Altitud batch 6; David hade Ledaig 21 YO Marsala cask finish (2020), denna:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/181313/ledaig-1998
…och Jeroen hade denna åttaåriga Eden Mill på PX-fat:
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/274975
Fatstorlekar och lagringsprocessen
Teemu Strengell, med några felaktigheter i sig:
http://whiskyscience.blogspot.com/2011/04/cask-sizes.html
Horst Lunings text om fat och lagring:
https://www.whisky.com/maturation-in-casks.html
En riktig experttext för den som är intresserad:
Conner, John, ”Maturation”, i Inge Russell, Graham G. Stewart & Julie Kellershohn, red., Whisky and other spirits: Technology, production and marketing, 3 uppl. (London: Academic Press, 2022), s. 291–311.
El Consejo Regulador kan man läsa om här, om man como David puede hablar y leer español:
https://www.sherry.wine/es/marco-de-jerez/el-consejo-regulador
Om man föredrar engelska finns det lite här:
https://www.sherry.wine/sherry-cask/certificacion
Det där med tun – Balvenies tuns är på 8–10000 liter och är mer att betrakta som blandningstankar än fat.
Matthew Fergusson-Stewart galna essä om att beräkna innerytan på fat:
https://www.facebook.com/WhiskyMolecules/posts/1854200457965247
Vi återkommer med mer kring puncheon, pipes och annat!


Här når du oss:

En trea whisky på Facebook
Maila till oss på hej@entreawhisky.se
Davids blogg tjederswhisky.se
Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/entreawhisky
Bli medlem! https://entreawhisky.memberful.com/checkout?plan=74960